Wpisy oznaczone tagiem pora

Leczenie

Kategorie: Chińska medycyna, Leczenie
Tagi: , , , , , , , ,

Leczenie W medycynie chińskiej leczenie dwóch pacjentów z tymi samymi objawami może mieć zupełnie inny przebieg, tzn. Lekarz może zastosować zupełnie inną terapię, ponieważ przyczyny objawów mogą być różne. Żadna terapia nie przyniesie efektów, jeśli lekarz nie znajdzie przyczyny zaburzeń równowagi energetycznej. Rodzaj terapii związany jest z podstawowa zasadą równowagi Yin i Yang oraz regułą pięciu żywiołów (wybór leczenia zależny jest np. od pory roku). Całościowe badanie pacjenta prowadzi do indywidualnie dopasowanej terapii. Terapia, czyli leczenie uwzględnia nie tylko chorobę, ale cały organizm pacjenta. Następnie lekarz porządkuje wyniki swoich badań według ośmiu kluczowych objawów: 1. głębokość, zimno, pustka, Yin; 2. powierzchowność, gorąco, pełnia, Yang. Po zróżnicowaniu objawów lokalizuje zaburzenie przepływu energii. Choroby, w których przeważają objawy ‘pustki’ mają zazwyczaj przewlekły charakter. To deficyt energii, którego objawami są: brak apetytu, nocne poty, słaby głos, zmęczenie. Chory nie ma ochoty na np. zimne napoje. Natomiast objawami ‘pełni’ są: zaparcia, wzdęcia, pacjent ma suche usta, zaczerwienione oczy, występuje u niego ogólny niepokój. Leczenie w medycynie chińskiej polega na poradnictwie dotyczącym żywienia: przygotowywania potraw odpowiednio do typu schorzenia – tzn. Yin lub Yang. Stosowanie leków ziołowych. W zależności od przyczyny schorzenia lekarz może zaleca odpowiednie ćwiczenia fizyczne, zabiegi masażu (w tym automasaż, tzw. zimne kąpiele) akupresury lub akupunktury. Medycyna chińska przykłada ogromna wagę do diety. Dieta jest też narzędziem w leczeniu wszystkich dolegliwości. Jeśli chorujemy i odżywiamy się nie odpowiednio, nie możemy liczyć na poprawę zdrowia. Obecnie, na ‘zachodzie’ również dużo mówi się o różnego rodzaju dietach. Ale w medycynie chińskiej ‘dieta’ to nie jest okresowe przejście na inny sposób żywienia, aby po wyzdrowieniu wrócić do poprzednich nawyków żywieniowych. Dieta to sposób odżywiania na całe życie. W czasie choroby można ją odpowiednio ‘zmodyfikować’ pożywiając się pokarmem o określonych właściwościach leczniczych, ale ‘podstawa’ pozostaje cały czas taka sama. A podstawa jest – nie przejadanie się. Zasadą diety w medycynie chińskiej jest odchodzić od posiłku z uczuciem lekkiego niedosytu. Poza tym chińczycy od wieków piją przeróżne wyciągi z roślin leczniczych. Chińczycy ogólnie, jako naród są szczupli, zarówno kobiety jak i mężczyźni. A wiadomo, że wiele chorób powoduje nadwaga. Szczupłość swą zawdzięczają po pierwsze – zasadzie nie przejadania się. Następna zasada to jedzenie w spokoju, kontemplowanie posiłku. Posiłki zaś są tak skomponowane, aby odpowiadały zasadzie pięciu żywiołów, które są odzwierciedleniem pięciu smaków w pożywieniu. Każdy posiłek powinien zawierać wszystkie smaki. Jeśli zaś chorujemy, ‘lekarz’ poradzi, jakie potrawy powinny dominować, a z których powinniśmy zrezygnować – do momentu, kiedy wyzdrowiejemy.